Something is best to remain secret.


Followers

Wednesday, January 28, 2009

Zaman jahiliah..


Gambar yg aku nk tnjukkn kat korang ni adalah gmbr sebuah pinggan di atas bumbung umah jiran aku.. Angkara siapa?.. angkara aku laa.. hehe~.. dan pinggan tue pon hak milik jiran aku yg skrang ni telah pon berpindah dan rumahnya disewa oleh org len.

Alkisahnyer bermula di era sekolah rendah dulu, time tue aku ader konflik ngan sorg dak muda 2 tahun dr aku *tuan empunya rumah dan pinggan nih* .. sewaktu aku smpai kt umah, baru blk dr solat jumaat, aku nmpk lah dak ni tgh makan nasi bawah garaj kereta blkg umah dier.. aku mmg dah lama simpan dendam.. dah membara2.. so, ape lagi time tue jugak aku kejar.. biler dia nampak aku, terus dia lari dan meninggalkan pinggan di situ, aku ape lagi.. ambk pinggan tue dan baling atas bumbung.. jahat x?.. mmg kejam gler..

ade lah juga berlaku pertengkaran mulut aku ngan dier, dan mak aku mungkin dia dgr, terus kuar rumah pukul2 aku. hehe~ dan pinggan tue still ader kat situ sehingga sekarang.. bayangkan, dari usia skolah rendah, mungkin darjah 6 klu x silap lah, dan aku skrang nih dah berumur 19, tu pon nk masuk 20 bulan 4 nnt..

Kisah tue jd pedoman buat aku.. xperlulah kita berdendam dgn org sbnrnya.. biler dah fikir kisah lama, agak malu dn mengecewakan.. namun bersyukur lah jua sbb tue lah yg memimpin kita mnjadi insan yg lebih baek. =)

Saturday, January 24, 2009

My 35 Secrets - Tagged by Pise


[1] Who was your last text from?
-Idin, kwn kat skolah menengah dulu...
[2] Where was your default picture taken?
-Universiti Malaysia Pahang.
[3] Your relationship status?
-Again i say, i'm still single..
[4] Have you ever lost a close friend?
-never, i love my frenz, and my frenz love me.. love as frenz je.. =)
[5] What is your current mood?
-Otai...
[6] What's your sister's name?
-Aira
-Asma
-Alia
[7] What's your favorite color(s)?
-Absolutely black & red & blue.. *arrange ikut priority*
[8] With whom do you wish you were right now?
-i have no idea..
[9] Have a crazy side?
-gile?
[10] Ever had a near death experience?
-alhamdulillah, xder lagi..
[11] Something you do a lot?
-maen game dn skype.. hahak3x
[12] Angry at anyone?
-ader... mintak2 lah dier sedar..
[13] What's stopping you from going for the person you like?
-study, age and money...
[14] When was the last time you cried?
-no need to know.. =p
[15] Is there anyone you would do anything for?
-my mom...
[16] Love your Boyfriend?
-boyfriend? huhu~.. pelah Pise nih..
[17] Who was the last person you talked to on the phone?
-my frenz, ann.. studying at USM k.kerian taking medic..
[18] What are your favorite songs?
-sheila on 7.. *lagu lama*
[19] What are you doing right now?
-posting? typing? looking to dis word.. and will moving to next question.. *lol*
[20] Who do you trust right now?
-too many i trust.. but there are some i really dont trust..
[21] Where did you get the shirt you are wearing?
-beli masa program green project kat matrik dulu.. *save our home*
[22] Have you kissed someone in the past week?
-nope!!..
[23] What is your lucky number?
-i think 7... seven.. maybe its a lucky number to many person..
[24] Who are your friends that are closest to you?
-everyone.. *balancing social*
[25] Describe your life in one word?
-i am student because i have to study.. *huwa huwa*
[26] Have you ever kissed in the rain?
-kalu time hujan, mesti dh tido berbungkuskan selimut...
[27] Who are you thinking of right now?
-i am thinking of you.. you lah, yg tgh baca nih.. caya x?
[28] What should you be doing right now?
-i am suppose to sleep, but it;s too early..
[29] If you could wish for something over a birthday cake right now what would it be?
-i wish that cake is delicious..
[30] What did you hear now?
-tat tat.. *keyboard voice*
[31] Who was the last person who gave you a hug?
-my friend at masjid..
[32] Who was the last person who yelled at you?
-camp commander.. =p
[33] Do you act differently around the person you like?
-no lah.. act like usual.. so that she likes me as who i am.
[34] What is your natural hair color?
-black but brown...
[35] Who was the last person to make you laugh?
-en idris.. sempoi.. hehe~

Kat Umah

Semlm, time maghrib aku dh smpai kt umah aku dr UMP bersama2 mmber sekampung aku naik keta dier. Alhamdulillah, tergubat rindu kt family serta org2 kg lah kan.. hehe~ Anyway, i wish u all my chinese friend, Happy Chinese New Year and to others, Happy Holiday..

Thursday, January 22, 2009

My First Tagged

buat kali pertama nyer aku di tagged oleh sahabat alam maya aku, fadzrulhisyam.. wlaupun satu UMP, tp x penah talk face to face.. *lol* .. smgt aku yg berkobar2 nk jawab tagged die nih, wlaupun skrang nih kol 3:28 pagi.. baru jer lepah basuh baju... mmg burung hantu tol..

Disbbkan xleh tido, cari lah kerja sket kan, so, mlm nih aku nk tahu jam kat washing machine tue accurate x dgn watch aku.. sbb aku dh tekan butang jam aku serentak ngan aku tekan machine basuh tue *jam casio*.. timing mesin basuh tue 27 minit, tp lepas siap basuh, aku tgk jam aku 27minit 05 saat.. so, lari lah sket 5 saat. x tahu samada ralat jam aku atau washing machine tue.. ni lah kerja org yg xder kerja.. xpe.. lepah nih kita sukat benda laen plak.. cthnyer, tiap2 pagi kita cuba kira baper lama rumate kita kuar mandi smpai dia masuk blk dlm bilik.. dn tgk antara rumate2, sape yg mandi plg lame..

dh lah, membebel je kerja.. nih hah, nk jawab fadzrul punya tagged..

1. Berikan satu peribahasa.
-> Alang-alang mencelup perkasam, biarlah sampai ke pangkal lengan.

2. Berikan satu pantun 2 kerat.
-> Guna pisau ingin mengerat, pantun 4 kerat terbelah 2 kerat *pantun baru*

3. Berikan pantun 4 kerat.
-> Ku tanam padi, lalang menghimpit, ku tanam budi, budi tak jadi. *pantun ke nih?*

4. Sukan apa yang anda suka?
-> Of course lah sukan lumba basikal.. *wakil negeri kelate nih*

6. Andaikan anda diberi peluang menamakan sebuah negara, apakah namanya?
-> Negara Nobita *sbb nobita sengal*

7. Kenapa?
-> Sbb aku sker tgk citer Doraemon...

8. Apa yang selalu awak cakap?
-> Allahu Akbar .. *everyday kan kita ckp.. tol x?*

9. Apakah bebelan yang selalu awk dengar?
-> bebelan nih ape? kena pinjam kamus b.melayu nih...

10. Bebelan tu selalu awk cakap pada siapa?
-> ckp kt awak lah.. x perasan eh?

11. Cuba marah sikit.
-> hahahaha~

nk tagged sape plak eh... esok aku decide..


Tuesday, January 20, 2009

Udah Format...

Sblom Format!


Lepah Format!


Lepah dh baper lama format! *nak tnjk gak*

Cost? free jer, sbb aku suh member kpd mmbr aku formatkan.. mudah2an Tuhan panjangkn umur dia. =) .. Aku mmg dh lame format, tp hari nih baru sempat nk post lepah install software2nyer. Harap2 pah nih xder lagi lah kerja per-formatan berlaku kt laptop aku nih. bab2x format nih is the last options for me. Rugi masa dan lektrik UMP ni jer.

Monday, January 19, 2009

Tropong..

Hari nih kitaorg belajar cam ner cara2 nk pasang tropong nih. Aku dh lupa lak nama benda alah nih. Pagi nih, kelas start kol 8.30 am, en Idris bg stgh jam tuk minum dn sarap pagi. Kelas 4 jam, mesti lah kena ader energy.. So far, aku rasa nk pasang benda nih x susah sgt tp cuma cerewet sket. Kena setting tropong nih btol2 selaras dgn aras laut.

Walaupun aku dh belajar kat skolah teknik dulu, cam ner cara2 nk laraskan teropong nih namun ianya ad sedikit pbezaan. Mungkin alat kat ump nih lagi canggih compare ngan skolah dulu2.

Kadang2 tue, terpias sket kitaorg nye teropong.. 'Ter'nampak lah blok dak pompuan... lol..

Ptg nih plak, ktaorg ader moisture content test kt lab highway.. Satu peringatan dr En yg jaga lab tue, pakai sluar jean mmg amat dilarang sama skali.. So, kepd dak2 laki FKASA, kalu nk pkai pon.. pndai2 lah. tp lebih baek jgn lah kn.. naseb baek td aku x pkai sluor jean.. *fuh*.. serta pesanan kpd dak group eng lab aku, mgu nih turn wahida so, discussion ngan conclution submit before thursday or ASAP sbb hari jumaat kena htr.. Serta kpd smua group surveying, if i;m not mistaken, report mgu lepas htr hari jumaat nih gak. Pndai2 lah korang manage, dah tua bangka.. Otak dah taraf ayah org..

Saturday, January 17, 2009

Takziah Buat Sahabatku


Selepas ak mmbaca apa yg di-publish oleh rakanku ini, cukup terharu serta sebak mengenangkan hubungan sorang anak dgn ibumu yang telah kembali kerahmatullah. Walaupun aku xpenah jumpa dgn kawan ku ini yg ku kenali dengan nama Syaza Khan *id ym* namun sifat persahabatan ini tetap tidak terhalang.

Kepada rakan2ku sekalian, aku menggalakkan sepenuhnya untuk korang masuk blog kawanku ini dan sama2 menghayatinya. Mbuatkan aku lebih menghargai seorg Ibu. =,)..................

masuk sini ----> PISE BLOG

Thursday, January 15, 2009

Second Times

Kalu dak2 seksyen 13 kena wat article sal second chance, kali nih aku nk citer sal second times aku g pasar malam sejak ad kat gambang nih.. ptg td pah habih kelas, dak2 kelas aku ajak g pasar malam jalan kaki.. agak jauh serta memenatkan gak lah..

Bler smpai je kat pasar malam, macam2 leh tgk.. gaya manusia lah kan.. serta yg paling menarik gaya bahasa sorg pakcik nih.. "Eh! duit rm50 sape yg jatuh nih!".. org smua pandang kt pakcik tue.. lepas tue, terus dia promote durian dier.. sengal tol pakcik nih.

Masa tue, kita org smpat ambk gmbr sket.. posing kt traffic light nih.. wat muka x malu jer.. *haha*.. then, lastly.. byk2 gerai kt pasar mlm tue, aku tertarik kat nasik ayam boxing ni je.. ayam dia punya lah besar tp hampeh lepah makan nasik dia x baper masak.. tp xpe.. syukur jelah kan.. moga2 Tuhan bg yg lebih baek pas nih. *pesan mak aku*

Tuesday, January 13, 2009

My New Server


Hari nih mungkin hari yg agak bersejarah.. bg aku sorg jelah kan.. dgn bantuan classmate aku.. Fizan *creadit goes to him* telah mengajar aku camner cara2 nk create server kt dalam server UMP. So, selepas sejam mengusahakannyer, maka terhasil lah juga sebuah website dimana korang leh access ikot Ip aku,, ftp://172.25.91.44 .. Walau bagaimana pun, aku just upload gambar2 yg ade kaitan ngan section aku, A12 supya diorg xperlu lagi nk bg pendrive kat aku dan diorg jugak x perlu lagi bmbg akn kehilangan sebuah pendrive..

Monday, January 12, 2009

Isnin - Hari Penatku

Penat.. mmg penat! Malah nk citer paper.. biarlah gambar yg menceritakan segala2nya...

8.00am - Pagi yang tak semeriah semesta 1.


9.30am -- 1.00pm - Surveying


2.00pm -- 4.oopm - Eng Lab *Destructive Test*


5.00pm - Bler balik blk, tgk komputer dah start majuk balik.. nk kena pujuklah tue.. aish, ngada2 lah komputer nih..


Ni lah agenda aku pada siang hari, di setiap hari isnin.. xder kuliah, tp penuh ngan lab..

Penat : utk edit gmbr yg aku upload
Penat : utk menaip panjang
Penat : nk maen game je mlm nih.. *lepas wat DE*

Sebagai pengganti aku x taip panjang.. izin kan aku berkongsi pantun dari cg aku masa skolah teknik dulu..

I Love U,
U Love Me,
I Jilat Kayu,
U Jilat Simen,

*mmg sesuai utk pasangan yg tengah bengang sesama mereka... lol*

Sunday, January 11, 2009

Maen Game Lagi Best!!


Perancangan nk g kuantan rinie terpaksa dibatalkan sbbnyer tuan empunyer kerete tu kata, keta die kena htr bengkel sbb tempature naik.. xpe.. mngkn ada hikmah di sblk nih.. So, aku bsama mmber aku yg sblum nih janji nk ke kuantan bersama terus ngadap laptop dan lawan red alert 3 guna network. mmg syok lah.. lagi sonok dr g kuantan tue.. Lepas habis smbhyg zohor smpai lah org azan masuk asar, dah bper game kitorg menang dan kalah..

Cerita Sebenar...

Ader yg sedang tertanya-tanya *yg pndai reka2 citer*, aku nih dah ber-relationship ngan sape2 ke x. Jadi jawapan aku secara jujurnya, aku mmg single sejak matrik lagi. Aku clash ngan kekasih yg kali ke-3 masa cuti raya cina kat matrik dulu.. So, lepas tue mmg xder kapel ngan sape2 dah dan berkemungkinan besar akan terus begini sehingga waktu yg lebih sesuai. Sehinggalah dimaklumkn kelak...

Cam ne lak aku clash dgn yg first dan second? ... senang je aku nk citer... yg first tue, walaupun kapel tp mmg xpenah jumpa *huh..cam ner tue?* .. yg second lak masa form 4, sbb aku tahu dia main 'kayu'.. mngkn kat umah dier pkai besi je kot.. yg third plak, mmg complicated skit nk citer.. next lah aku citer, dah ngantuk nih pon. Baru je lepas siapkan assignment nih.. saje nk update blog sbb besok aku nk ke kuantan bersama mmber2 laki.

Saturday, January 10, 2009

My Important Files Corrupted


Al-kisahnya bermula begini. File2 yg penting nih aku simpan lam pendrive aku yg 4gb nih. Tetapi semalam, masa aku nk save gmbr yg aku dah scan tue, indicator percentage saving file tue x bergerak langsung. So, aku tgu jelah.. Lama gak lah aku tgu.. Aku pon pelik gak sbnrnya, slalunya aku save x sampai satu saat pon dah siap. So, aku pon click butang cancel dan biler check content pendrive aku, byk folder2 dah jadi corrupted mcm lam gmbr kat atas tue.

Nasib baek folder yg tertulis 'Sulit' x corrupt.. hehe~ Anyway, laptop aku nih mmg nk kena siram ngan air je.. xpon rendam kat pantai Teluk Cempedak.. Kaspersky aku nih dah lame expired, kalu scan pon dpt tahi gigi je.. So, perncangan yg bijaksana utk selesai problem nih, aku nk suh mmber aku format. First time sejak beli, baru nk kena format.. lama gak nih laptop bertahan, aku beli masa cuti lepas SPM. nih baru tergerak hati nk format. Sbb dah tahap kritikal gler *toot*....

Antara masalah yg ada kt laptop aku : ..

1) Bler browsing guna Mozilla, tetiba pop-up window baru.. setiap 1 minit gak lah..
2) Bler browsing guna Tenet Explorer, lepas 2,3 minit bukak, tetiba pop-up secara berankai.. mmg hang kejap laptop aku.. Kena tutup kat Task Manager.
3) Kekadang tgh layan muvee, screen laptop aku leh tukar jadi screen biru dan tertulis menatang ape ntah... driver.. safe mode.. amender lah.. So, mmg xder cara laen.. mmg kena restart balik lah.
4) Xleh nk Wat Defragment kat C:/ Dan D:/, aku dh masuk control panel - Sytem - Advanced tab - Under performance click Settings - Pastu click Advanced Tab lagi - Under Virtual Memory click change - Pastu aku dah make sure 'no paging file' is not selected. Lepas restart komputer, mmg xder effect pon. Kalu setakat nk defrag pendrive bleh laa..
5) Skype aku kuar symbol corrupted - sbb nih lah aku perlu sgt kepada Defragment nih..
6) byk lagi lah, tp x igt..

So, kepada sesiapa yg ader penyelesaian terhadap masalah2 aku nih.. Sila lah tgal kat comment yer.. kot2 xperlu kepada memformat komputer ke.. Sbb byk software2 yg mmg susah nk instal balik. nk kena cari driver lagi.. huhu~ malah plok.. k lah, dah merapu byk nih.. aku tahu xder sape2 nk baca pon.. wahaha..

Thursday, January 8, 2009

Meninggalkan Kesan.

Bler first time baca tajuk nih, rasa cam ayat iklan sabun baju kan? .. sbnrnyer aku nk citer pasal kehidupan kita.. Setiap kali kita buat sesuatu perkara, walaupun terperinci mana pon, ianya tetap akan meninggalkan kesan. Jadi, bagi org yg memiliki otak yg berfikir secara terperinci, maka ia akan tahu apa yg terjadi sblum nih.. Jadi, pesanan kepada umat2 skalian, pandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ketanah jugak. *nk pesan jer*

Wednesday, January 7, 2009

Access Denied


Hari sempena 10 muharram, dengan hati yg terbuka lagi ikhlas aku teringin lah nk ingat balik sejarah2 10 muharram nih. Time aku nk bukak website yg aku dah search kat google, tetiba kuar access denied. Maka dengan perasaan hairan yg membuak2 *xleh blah lah ayat*, aku berkata lam hati, ape kena ngan ump nih.. Website nih pon leh block jugak.. aish..

Tuesday, January 6, 2009

My First Concrete!


Hari nih aku nk suh korang tgk bertapa 'indah'nya concrete yg kitaorg dah buat.. Walaupun slump test, compressed test dan vebe test kitaorg berjaya tp disebabkn masa nk masukkn dlm cube besi tue, kita x padatkan betol2, so, hari nih apa yg kitaorg dapat ni lah, sebuah concrete yg terhasil unik disebabkn gelembung udara.. Tp, at least ada jugak lah knowledge cam ne nnt nk make sure concrete tue tol2 ok..

Monday, January 5, 2009

Sambutan New Year 2009 Yang Begitu Tidak Menghangatkan

Secara rasminyer, nih lah post pertama aku tuk blog baru aku dimana aku nk citer pasal hidup aku kat korang. Walaupun hidup aku mmg x seindah bunga yg mekar di pagi hari, at least x lah seburuk sampah hanyut di lautan.. wahahaha~ jiwang plak dah. Bler duk survey kwn2 aku nyer blog, rasa cam best gak kalu kita kongsi sedikit cerita tentang diri kita nih. Cuma yg bezanya, diorg tulis lam bahasa omputeh, tp aku lam bahasa ibunda jer.. x reti nk action2 guna bahasa mat salleh nih.
Masa malam nk sambut midnite new year tue, ni lah aktiviti kitaorg seroomate kt ump nih.. "Universiti Mano Plok" .. Rumate aku hafiz tgh tgk citer smallville season 8 kt laptop aku, manakala aku plak tgh maen api ngan lilin, *ntah paper*..



Gambar yg kat atas nih plak, mmbr aku yg dtg melawat.. Disebabkn 2 org rumate aku yg len xder, mmbr sorg lg tgh layan smallville, aku plak maen api.. maka dgn slumber nyer dia masuk then terus picit2 keyboard laptop yg mmg dah terbuka tak tertutup.. whaha~
Keesokkan harinya plak, aku borak2 ngan classmate aku.. xder paper sgt yg hendak dickp.. borak2 kosong sekosongnya. Anyway, setakat nih, mmg x sentuh buku lagi.. org kata, kalu nk rilek, biar rilek btol2, kalu nk study biar btol2... so, smua nyer kena btul.. tp kalu wat bodoh, jgn btol2 bodoh plak...So, ini lah sambutan ku yg teramat memboringkan.. *bahasa rojak*..