Something is best to remain secret.


Followers

Saturday, January 10, 2009

My Important Files Corrupted


Al-kisahnya bermula begini. File2 yg penting nih aku simpan lam pendrive aku yg 4gb nih. Tetapi semalam, masa aku nk save gmbr yg aku dah scan tue, indicator percentage saving file tue x bergerak langsung. So, aku tgu jelah.. Lama gak lah aku tgu.. Aku pon pelik gak sbnrnya, slalunya aku save x sampai satu saat pon dah siap. So, aku pon click butang cancel dan biler check content pendrive aku, byk folder2 dah jadi corrupted mcm lam gmbr kat atas tue.

Nasib baek folder yg tertulis 'Sulit' x corrupt.. hehe~ Anyway, laptop aku nih mmg nk kena siram ngan air je.. xpon rendam kat pantai Teluk Cempedak.. Kaspersky aku nih dah lame expired, kalu scan pon dpt tahi gigi je.. So, perncangan yg bijaksana utk selesai problem nih, aku nk suh mmber aku format. First time sejak beli, baru nk kena format.. lama gak nih laptop bertahan, aku beli masa cuti lepas SPM. nih baru tergerak hati nk format. Sbb dah tahap kritikal gler *toot*....

Antara masalah yg ada kt laptop aku : ..

1) Bler browsing guna Mozilla, tetiba pop-up window baru.. setiap 1 minit gak lah..
2) Bler browsing guna Tenet Explorer, lepas 2,3 minit bukak, tetiba pop-up secara berankai.. mmg hang kejap laptop aku.. Kena tutup kat Task Manager.
3) Kekadang tgh layan muvee, screen laptop aku leh tukar jadi screen biru dan tertulis menatang ape ntah... driver.. safe mode.. amender lah.. So, mmg xder cara laen.. mmg kena restart balik lah.
4) Xleh nk Wat Defragment kat C:/ Dan D:/, aku dh masuk control panel - Sytem - Advanced tab - Under performance click Settings - Pastu click Advanced Tab lagi - Under Virtual Memory click change - Pastu aku dah make sure 'no paging file' is not selected. Lepas restart komputer, mmg xder effect pon. Kalu setakat nk defrag pendrive bleh laa..
5) Skype aku kuar symbol corrupted - sbb nih lah aku perlu sgt kepada Defragment nih..
6) byk lagi lah, tp x igt..

So, kepada sesiapa yg ader penyelesaian terhadap masalah2 aku nih.. Sila lah tgal kat comment yer.. kot2 xperlu kepada memformat komputer ke.. Sbb byk software2 yg mmg susah nk instal balik. nk kena cari driver lagi.. huhu~ malah plok.. k lah, dah merapu byk nih.. aku tahu xder sape2 nk baca pon.. wahaha..

4 comments:

Fadzrul Hisyam said...

Mengikut keadaan yg huru hara nih,
aku rase la,
laptop ko ade masalah sector rosak (bad sector) dlm hard disk laptop ko,

di samping itu juga,
kesihatan windows ko dah bermasalah,
dah corrupt...
2 pasal file2 ko ade yg corrupt...

skrin biru yg kuar tuh,
mmg menjadi igauan buruk kpd Microsoft and org2 yg pakar komputer...
same spt keadaanye, namenye dlm bahase computer yg bese difahami dinamakan 'blue screen'

blue screen nih muncul apabile ade masalah Kernell (Kernell Error) dalam pc.
Ni jugak disebabkan windows yg corrupt.

Penyelesaiannye, kalau ko programmer Windows dari Microsoft, ko leh hack smle laptop ko...
tapi kalo bukan, ko leh re-install semule windows tanpa format, tapi...re-install cme jalan penyelesaian singkat jer sbb masalah ni akan berulang semula (disebabkan bad sector dlm hard disk)

namun, ada 3 cara lain yg boleh dilakukan...
1. Ko anta kedai utk format
2. Ko mintak kawan utk format
3. Ko format sendiri...
and pastikan mase format tuh, jgn pilih quit format, tapi format dengan baiki sector2 yg rosak jugak...

2 ler penyelesaiannye...insya-Allah, kalo dah buat penyelesaiannye, laptop ko akan ok selagi ko jagenye dgn baik...

Meor [SciFever] said...

fulamak, aku rasa keadaan huru hara nih akan pulih lah nanti.. berdasarkan arahan pihak atasan, sememangnya laptop nih akan diformat.. disebabkan aku xreti nk format serta nk jimatkan ongkos, better aku suh kwn aku je format.. hehe~ tq anyway mr Fadzrul Hisyam.

Beelze said...

bli laptop bru la natam........
hak3....
duit byk2 xlh nk guno d nerako tekgi...

kah3..

Meor [SciFever] said...

ilek teknologi canggih sket..
nnt lh aku beli hok baru.. hahak2x~