Something is best to remain secret.


Followers

Tuesday, April 28, 2009

Lada dan Budu

Bler dh balik kg neh.. leh lah merasa nk mkn budu puas2 sket.. budu nih x best klu mkn tanpa lada.. dsbbkn lada dah xder lam peti ais, tpaksa lah meredah belukar sbb nk petik lada.. sespe nk order budu.. nnt msg aku eh.. :D

Monday, April 27, 2009

My Second Glasses


Nih baru je balik g ambk spek kat kedai.. wat spek kat kg senang sket..klu nk up power nnt, xyh lah g jauh2.. aku nk citer al-kisah check mata aku neh..

mula2 aku check mata kat East Cost Mall, kedai pertama tue, dia ckp mata aku silau 75 jer.. rabun xder.. then, g lak kedai kedua, check2 dia ckp ader silau 75 dan rabun dekat 50.. pelik gak kn, biasanyer org tua je rabun dekat neh..

balik je kg neh.. aku try lah g check mata skali ag.. kli nih silau aku lam 50 jer dan rabun jauh 75.. yg neh cam logik sket sbb rabun aku dulu pon dah 50.. so, mngkn bertambah. yg silau tue ader rasa ptt wat 75.. sbb aku neh sensitif sgt dok kat tmpt terang.. mesti pening..

Sunday, April 26, 2009

Bye-bye and welcome again.

Alhamdulillah, dh habeh jawab 3 paper .. as always, the unexpected things happen.. yg pntg, dpt lulus subject MOM.. so, sebagai penutup sem 2, aku nk imbas blk benda2 yg berlaku spjg sem 2..

Pada awalnya, sem 2 nmpk cam agak rileks.. aku bajet sem 2 nih xder lah bz sgt.. upa2nya, dkt2 nk habeh sem tue, mcm2 kerja nk kena settle.. pnyakit pening aku dtg blk.. g check mata kat kedai optik.. upanya silau ak makin btambah.. kena lah aku wat spek laen.. sbb spek lama aku dh kena ambk oleh kakak ak.. lagipon ak x bper sker pkai spek tue.. krg selesa..


Klu compare sem 2 ngan sem 1.. sem 2 nih agak pelik sket.. tahap kegosipan dak2 awam nih lebih hot.. leh nmpk sgt bezanyer tue.. ak pon pelik.. benda2 yg xpenah aku fikir nk wat, leh lak diorg wat gosip.. manusia mmg pelik.. mmg sesuai bljar kat ump.. Universiti Memang Pelik.. Cam ner pon, kalu aku kisah pon.. kesah kejap jer.. dh habeh 2, 3 saat.. of course dah lupa..


So, pkara lepas kita teliti, amalkn dah pertingkatan yg mana lemah.. yg pntg, sem2 seterusnyer dn short sem nih yg nk g ngukur jalan plus2 skodeng org perak.. *wahaha*.. Dan satu lagi nk citer, post2 yg seblum nih kbykknnyer ditujukn kat certain2 budak jer.. x ramai pon.. 2,3 org jer.. dn org tue tau.. yg pntg, bkn budak kelas aku.. (sun)

Thursday, April 23, 2009

Final Week


dah habeh 2 paper, skang tgal lg 1 paper utk sem neh yg agak stress.. mngkn sbb belajar topik stress.. habeh je test, kita enjoy puas2, sblom g camp.. nengok movie, maen game, nyanyi lagu, kaco ore laen yg nk test.. *lol*.. paper pon, hari sabtu neh ak balik umah, dan dtg sini balik hari rabu.. khamis tue dh nk g lumut perak.. nk g 'skodeng' kat sana lak..

Lastly, sesape yg nk luahkn ape yg dipendam spjg setahun berada kat sini, past test leh lah wat appointment ngan aku eh.. ape yg korang th dn dgr tue, bknnyer btol sgt pon kn?..

Monday, April 20, 2009

A Nite of Exam..

Tadi g round blk2 mmber.. saje je nk carik angin study.. tp aku tabik r mmbr2 ak.. ilek jer.. ader yg tdo, ada yg dok lepak2, ader yg maen solitare, ader gk yg kuar g mkn roti canai.. mesti ilmu dh penuh di dada neh..


Di saat ak nulis blog neh.. mesti dia still lagi dok tdo.. hehe~ x mintak kbnaran pon nk post gmbr dia kat blog..


p/s: gmbr hanyalah sekadar hiasan..

Sunday, April 19, 2009

Water Crisis & Study Week

Study week dh habeh.. mlm neh, kita bakal masuk mgu final.. mgu yg ditgu2 oleh dak2 yg bijak dan dak2 AD.. tp x bg aku.. ilmu masih x ckp.. ilmu nulis blog bleh laa..

tmasuk rinie gak, dah 4 hari air xder kt UMP neh.. yg peliknyer, kt luar UMP neh ader lak air.. kedai mkn, stesen minyak, tol gambang.. smuanya x putus2 ngan air.. nk kata ader tangki besar.. xder lah plak.. agpon, rmai dak ump g mandi kt ctue..

Ptg td, aku ngan mmbr aku.. kuar g mencari tmpt nk menikmati kepuasan mandi.. *:D* lokasi yg x rmai org serta tandas yg bleh tahan bersihnyer.. kat Masjid Sri Fajar.. klu korg balik dr kuantan, masjid tue dok belah kiri. pasneh leh lah g sana yer, spe2 yg x penah mandi mgu neh.. =)..




Friday, April 17, 2009

Where Is The Water?


igt shari je xder air.. upanya dh masuk 2 hari.. btapa susahnyer nk mandi, buang air, solat dn *tut* *tut*.. klu x mandi ok ag.. tp nk buang air tue.. pergh.. susah gler.. naseb baek hari ptama tue air kt tandas masjid ader ag..

rinie, bgn kol 10 pagi.. hjtnyer nk mandi kt blok C11.. tp aras 1 nyer tnds kat full.. pastue aras 2,3,4 tue, air dh slow.. so, tgal harapan kt tandas ground floor.. masuk jer blk air tue.. tiba2 dgr suara pompuan dok mandi.. (blush).. ape ag, trs cabut, kot2 dia menjerit x tentu pasal.. *lol*

last optionnyer, kitaorg g mandi kat kolah tadahah kt tepi blok c14.. pkai boxer jer.. mandi situ terus.. direct from sources klu omputeh ckp..

skang.. sources air kt dlm ump nih dh habeh.. klu spe yg ckp dia mandi.. jgn caya.. *haha*

Wednesday, April 15, 2009

I reply your miss..


Everyone miss their mom..
And I'm sure your mom miss you so..

When you need you mom,
Your mom will say, learn to live independent ..
She can't help you every time.
She already taught how to live..

And, I'm sure..
Your bestfriend need you as you need her.
And she also want to say some secret with you also. =)

Anyway, I'm always here for you..
Whether we are fighting or not.
Because I want to care of you..
As I care of myself..
The way I care is too weird..
For some moment, I let you feel the situation..
For you to get the experience.. =)

Tuesday, April 14, 2009

Can't Talk to People


I Got Ulcer.

klu sesape yg ckp ngan ak dn ak jwb cam layan x lyn je.. sory yer.. aku sakit lidah.. ckp skit je pon leh rasa sakit.. korang dgr ak ckp pon x bpe jelas.. *tell-lor* anyway.. happy birthday to Kak Long for your birthday anniversary.. May Allah bless you..

Sunday, April 12, 2009

Happy Birthday For Myself and My Bro

Rinie, 12 april, ulang tahun kelahiran ak dan smlm 8 april.. hari jadi adik lelaki aku.. Alhamdulilah, hari ini sudah genap umur aku selama 20 tahun.. dh 2 dekad hidup kat muka bumi. dh mcm2 pengalaman yg ak ader.. nih br je kita yg hidup 2 dekad.. klu syaitan? of course dh berabad-abad lamanya..

amat mustahil syaitan xkn memperlagakn kita ngan kwn2 kita.. x mustahil dia akn menghasutkn mmber kita utk memperubukkn nama kita sbb dia cemburu ngan kita.. itu lah manusia.. mudah sgt menilai seorg teman.. hanya melihat dari luaran.. hebat sgt lah dia tue?

klu sem lepas, aku rapat ngan seorg kwn. bler dh rapat selama 6 bulan, nk masuk sem 2.. baru lah aku jelas dgn perangainya.. aku sendirik yg mengalaminya.. bukannya hanya melihat dari luaran..

yg paling penting ak nk g tau kat sini.. x yah lah kita berlagak kita nih perfect sgt.. diri sendirik pon x terurus, nih kan pulak nk nasihat org.. dh lah nasihat org pon x reti.. klu nk tegur sgt, tegur lah elok2.. aku x penah pon nk halang korang rapat.. habeh kuliah pon ak bagi change korang balik skali.. tp ko tue yg xnk..

kata sahabat utk ditegur? tp.. time aku tegur ko dulu? marah bagaikn matahari nk meletup.. dasyat!!!.. *fuyooo* mmg lah aku nih x perfect, tp at least aku ckp benda yg betol.. dn niat ak nk mperbetulkn keadaan.. dn aku tegur pon bkn lah depan org laen.. antara kita berdua jer.. dn aku tegur gak, bkn lah secara PERLI seperti mana ko wat kat DIA...

ape yg ko citer pasal ak kt org pon ak x th.. xkn lah ko nk puji pasal aku lah kn? cam ne pon.. org ak tahu gak nnt.. klu bkn hari ini, esok2 org tahu gak.. pndai2 tupai melompat, akhirnye jatuh ke tanah gak.

Friday, April 10, 2009

Cahaya Senja

daratan barat melambai tangan,
bercahayanya air kebiruan,
ombak suci sujud menghormati,
akan kehadiran ke tanah besar,
berlabuhnya aku di waktu senja,
ditemani bulan diufuk kanan,
menjadi mata sekalian waktu,
buat kita ia bersaksi.

Wednesday, April 8, 2009

The Tired Week

Bmula dgn kisah lab trakhir kitaorg, mix design.. terpaksalah ktaorg bancuh concrete.. then, next week kitaorg kiranya ader lab ag, utk test compressive strength.. org laen dok syok ngan study week.. kita still ag ader lab..

Lepas habeh lab nih, ritue gak ak kena submit checklist utk blog BI.. blom smpt nk wat, group lab survey lak call suh g lab sbb pelan kitaorg hilang data.. titik je ader, tp data xder.. tu yg xleh nk convert. dok fikir mgu nih xder masa free.. x mngkn kitaorg leh key in balik dn submit wat masa tdkt.. jawabnya, hantar report biasa je lah.. naseb badan.. awal2 ag xnk g convert. mujur bini ader, tlg printkn checklist tue.. tq eh. =)


belah malam hari isnin tue lak, kitaorg prepare lak pasal report BI.. sbb nnt time present product invention tue, nk kena submit.. tp, miss dgn baik hatinyer bg tempoh htr hari rabu..

Esoknyer hari selasa, nengok dk kuliah ak.. dh x cukup tenaga.. lam kuliah pon smpat ag nk tdo.. cian2.. Ptg tue, ak kena bukk mold concrete smlm punya.. terima kasih byk2 kat firdaus, muslim, sabi, dn geng2 nyer yg laen.. *xbpe nk igt name* sbb tlg skali masa bkk kan mold.. mmg terharu gler ngan diorg..

Then, hari nih.. rabu.. ak ngan mmbr2 group ak yg laen telah slesai mpersmbhkn final project.. product kitorg, portable table.. beg yg leh transform jd meja.. hebat x? *huahua*
Habeh je present, ak kena lak kumpul project VB dk2 nih sbb rinie gak kena htr kat en zahrizan. dah lah kepala pening berdengup2.. naseb baek je ak nih laki.. *haha* .. xlupa gak assignment MOM.. creadit goes tue en Fizan yg kbykkannya dia yg wat...

Friday, April 3, 2009

Experience Come Everyday.


Hari nih adalah dugaan yg terbsr aku rasa kt awal2 tahun nih.. first time rasa serabut dan x tenang jiwa.. tp aku rasa bsyukur sbb tue lah yg wat kita nih jadi lebih matang dn beringat utk hari esok. tmbh2 ag nih dh nk ambk sem. byk kerja yg nk kena settle..

biasalah kn, hidup kita nih x sentiasa indah.. ader masa kita di atas, ader masa kita dibawah.. hidup kita berputar ibarat roda. semua benda kat dunia nih berputar, atau lebih saintifiknyer, mengorbit.. klu spe2 yg belajar kimia, diorg akn tahu every particle will orbiting the center rite?.. apabila benda tue bergerak, ianya akan menghasilkan gelombang, dn glombang tue leh di convert mnjadi circle mlalui rumus sin atau cos..

bler dh jadi circle, korang leh umpama kn, yg atas tue sbagai tahap cemerlang dn kat belah bawah sbg kekecewaan.. dn kita akn terus berputar melalui smua tahap.. sbb tue lah Tuhan berfirman bahawa hidup kita nih adil.. balance.. kita akan susah, dan kita akan senang.. cam tue gak kita ngan mmbr kita, ader time kita sng, dia lak yg susah,.. bler kita susah, dia sng.. tue lah balancing in life.. org yg sng tlg yg susah..

benda nih klu diceritakn, mmg pjg.. hanya masa yg korang perlu utk memahami smuanya.. spe yg makan garam, dia akan tahu apa rasanya.. so, aku fikir, xperlu lah kita emo sgt dgn masalah.. just anggap benda nih nk wat kita matang dan sentiasa mengingati Tuhan yg menguji umat-Nya dalam banyak cara. =) Anyway, I really love Islam..

Thursday, April 2, 2009

Jelajah Invention.

kitaorg 5 org pngmbara dari gambang tlh ke kuantan sbb nk carik keperluan laen utk invention. mungkin post nih bleh gak dijadikn sbg progress report.. tmpt prtama kitaorg singgah kat kedai hardware mane entah, sbb nk carik kayu.. then, lepas tue, kitorg ke mydin lak utk carik beg, lampu, dn equipment laen.

Dlm 1,2 jam kat mydin, kitorg move lak ke KP, nk usha benda laen lak.. benda ape tue? rahsia ler.. nnt korang tgk invention kitaorg cam ne.. gmbr kat bawah nih, ak snap lps solat asar kat surau komplek teruntum. muke letih je masing2, baru je jalan 6 inci..


Lepas KP, g lak megamall. lebih kurang kol 9 cam tue, kitorg move on balik gambang. Sblm masuk UMP nih, kitorg singgah kat restoron Sinar Mesra Seafood, kat tmpt yg sama ak mkn ngan adik2 ak.. Lepas kitorg mkn tue, kebtln terserempak ngan Osman Kering yg tgh kutip derma utk tabung Gaza.. Ape ag kn, ambk lah gmbar bersama2.. gmbr nih cam kurang terang sket sbb lupa nk bukak flash.. naseb je ade adobe, leh terangkan sket. anyway, i hope, our invention can be looked as successful.