Something is best to remain secret.


Followers

Tuesday, June 30, 2009

Hobi Cuti2

Selain tido, makan, nengok tv dan maen tenet, hobby laen ak ialah belajar meng-edit gmbr ak sendirik. gmbr org laen last option.. Benda plg penting yg korang perlu ader lam laptop adalah adobe photoshop. x kesah lah CS1 ke, CS2 ke, tp seelok2nyer guna lah CS3.. nk install CS4 pon leh gak, tp tutorial kat tenet lom byk lagi yg pkai CS4.. CS nih bknnyer Counter Strike yer tuan2..

Klu spe2 yg sker taip2 blog neh, mmg perlu sgt ader gmbr lam setiap post. dn untuk menambah kn lagi minat org mbacanyer, biarlah gmbr tue nmpk cantek dan unik. gmbr yg ak edit neh xder lah unik sgt. tp so far ader gak lah penambah baikan..


Teknik gambar kat atas yg aku edit tue merupakan "Cross Processing".. Hah, teknik gmbr pon ader nama gak.. bkn Naruto je ader nama lam teknik2 ninjanyer itu.. *haha* Sebenarnya, gambar yg aku edit tue x menjadi sgt. tp boleh lah utk first try.. utk nk gambar tue lagi cantek, masa korang nk capture gambar tue pon penting gak. cahaya time kena cukup terang gambar tue senang di-edit dan nampak 'pekat'

Kalu sape2 nk cuba edit gambar cam kat atas tue, meh masuk link nih..

Thursday, June 25, 2009

Cerita Pointer.


Smua org dok pakat post pasal result. mmg terharu rr nengok.. jeles pon ader gak spe yg dpt Dekan tue. tp nk wat cam ne, maen2 ag.. org dok study, kita men game.. kaco org, skyping org.. Sblum dpt result tue, ak ad jangka result ak mmg akn trun, target aku, lam 2.5 below sumthing lah kan.. tp Alhamdulillah.. ak dpt result ag TINGGI dr sem lepas.. *fuh*..

Meh kasih byk2 kat lecturer, sbb bg markah high2 nyer.. klu x, x th lah sok2 cam ne.. paper pon, perjuangan bukan setakat neh jer.. result bkn ukuran.. yg kita nk, kesungguhan carik ilmu, dan satu lagi yg mmg penting buat pelajar UMP.. iaitu SOFTSKILL.. *hua3x* .. kpd pelajar2 baru, jgn ponteng Raksi.. beraksi smpai habeh!!

p/s: sem lepas ak dpt 3 sumthing.. sem depan, 4 sumthing lak *koya nyoh*..

Sunday, June 21, 2009

Within 5 years.

2 hari lepas, ak bersama dgn ex-classmates ak masa form 1 smpai form 3 tlh pon berjaya dengan slamatnya mngadakan satu reunion di pantai melawi, bachok. hmpir 5 tahun gak kitaorg x jumpa. al maklum masing2 dh belajar jauh2.


Bertolak dari umh faiz, lebih kurg kol 4 ptg. satu kg ngan aku je. kitaorg just 7+1 org yg leh pergi. yg laen ader gak yg x dpt dtg.. ader yg xder duit dan ader kerja.. cam2 lah.. Smpai je kat chalet tue, ader plak masalah nk tukar bilik sbbnyer chalet yg kitaorg tempah tue dkt sgt ngan tempat askar wat family day. naseb baek chalet sbelah ader kosong. tp harga up sket laa..

Pah check in per smua, barang dah letak lam blk.. kitaorg terus rmai2 mandi pantai.. dah lama sbnrnyer mengidam nk mandi laut neh. klu g TC xkn mandinyer org rmai gitue. Malamnyer plak baru lah start acara mengisi perut smpai lah kol 5 pagi. story2 yg disimpan selama 5 tahun smuanyer kuar..


Then, ke-esokkan hari nyer, dtg blk ke Pasir Puteh. tp x blk umah ag. kitorg lajak sket g Jeram Pasu, mandi air terjun lak. selama 2 hari tue, mmg puas hati lah dpt jumpa member lama. yg lebih memahami diri kita yg sebenar.

Tuesday, June 16, 2009

Award Untuk Orang Ramai.


thank mr Amir.. for dis familiar award.. spptnyer award neh kena passing plak kat 10 orang.. tp biarlah.. I dont think this is an award. Award should be limited and speacial for certain blogger.

Monday, June 15, 2009

Universiti Malaysia Perancis

Spjg cuti, mmg jarang sgt nk baca paper. tp cam ne plak rinie bleh tergerak hati nk baca. Masa ngah baca tue, terpandanglah satu singkatan yg tertulis, UMP.. dengan bangganyer, igt kn tue universiti aku. last2, kt bawah tue tertulis Universiti Malaysia Perancis.. Sejak bler lak kita ader negeri perancis? Omputeh dh xnk duk negara diorg ke?..

Paper pon, mmg agak pelik dan x th kenapa serta mengapa. mmg singkatan bleh digunakan utk banyak nama eh? Paper pon, pah neh kita tgk, sape yg berjaya merampas nama UMP.. klu universiti kita perlu diubah, mungkin pasnie admin ump blogger kena buat blog baru.

Tuesday, June 9, 2009

Ending.


The super duper best of tv show ever.. nih salah satu citer yg terbaik penah aku tgk.. sorang engineer bangunan yg sengaja masuk penjara sbb nk bwk lari abang dia kuar dr tmpt tue.. mmg smart gler rr trick2 yg diorg wat. citer nih ader 4 season.. smlm aku dah habeh tgk season last dan episode last.. ending dia mmg sadly sgt.. xyh lah aku citer.. baek korang tgk lah.. ag bgs dr korang tgk citer hindustan x pon citer korea ngan jepun tue..

Monday, June 8, 2009

Sekolah rendah.

bukannyer skolah tue rendah, tp aku nk citer moment2 yg aku masih igt lagi sejak mula2 kenal papan hitam walaupon kaler nyer seakn-akan hijau tua. mula2 kita intro luh.. dari darjah 1 smpai darjah 6 aku skolah kat sek keb Kamil 2 yg nama sblumnyer sek rendah keb kamil 2.. generasi pertama lam kluarga ak yg belajar kat situ.. then adik2 aku pah tue semuanya join skolah yg sama.

Darjah 1.

Moment yg plg penting time neh ialah waktu cg BM ngah kenal2 semua pelajar. dia tya nama penuh aku, aku g tau lah Meor Airol Shafiq b Meor Shamsuddin, then dia pon ckp, klu cg panggil Meor boleh? *dialek kelate* .. aku pon yer jer.. dan pah tue mmbr2 aku semuanya panggil aku Meor.. sampai lah peringkat U.. sblum masuk skolah, kwn2 aku x panggil Meor, diorg panggil Shafiq.. bler masuk je skolah standard one neh, upgrade panggil Meor. mungkin sbb unik kot..

Seblum balik umah, murid2 kena beratur lam kelas nk baca doa. tp lom sempat baca bismillah ag aku dh kuar ikot pintu belakang.. I'm the first who get in into the car.. *hehe* tiap2 hari lak tue..

Masa cg masuk kelas, biasanya murid2 kena berdiri nk bg hormat kat cg.. time nih kejahatan seorg murid terserlah.. time diorg ngah berdiri tue lah aku g tarik kerusi undur belakang sket.. tuannyer kerusi tue dah x pandang belakg kalu nk duduk.. korang bayangkn jelah cam ner pendaratan punnggunnyer itu *hehe*.. sakit perut gelak tgk org jatuh... itu lah perbuatan seorg insan yg agak nakal.

Darjah 2.

darjah 2 aku kena sekolah belah petang. sifat nakal dan sker maen2 tue masih segar dalam diri aku sebagai seorang murid. budak pompuan lah yg slalu jadi mangsanya. kadang2 diorg nangis, kadang2 gelak pon ader. darjah 2 nih ak leh dikatakan pandai membaca. compare ngan murid laen, aku boleh dikatakan agak lambat. mmg pon, sker maen2 dan xpenah ambk siyes bab2 belajar neh.

Darjah 3.

Ag sekali aku kena sekolah belah petang. time nih aku lebih siyes sket belajar. tp still maen2 gak. tu pon sbb mak aku yg slalu marah2. mane x nyer. habeh dakwat merah cg tanda kertas peksa aku yg slalunyer x lulus.. *hehe* tambah2 ag sains dan bm..

Antara benda yg aku paling igt, time nih gak lah aku berjaya menghafal sampai sifir 12. dan klu peksa math, aku lh org yg dpt markah paling tinggi. mungkn sbb ak lebih minat no berbanding huruf..

Darjah 4.

Darjah 4 nih aku dah x pakai baju kaler puteh.. sbb aku dah upgrade jadi pengawas pusat sumber.. kaler biru gitue smpai lah darjah 6. time nih dh x nakal.. dan dah x kaco pompuan sbb sifat minat kat pompuan lak yg timbul. adoi.. kadang2 ngan bdak pompuan classmate pon leh malu.. klu dulu maen2 je kaco, tp skang dah wujud sifat malu..

Darjah 5.

Sifat nakal still ader, tp kali nih kaco pompuan sbb laen lak, sbb nk tarik perhatian dia.. bkn sker2 je nk suh dia nangis.. tp paham2 lah time tu budak2 lagi.. penah skali pegang menyapu buat2 nk pukul., time tue gak lah cg math aku masuk kelas dn nmpk kitaorg ngah berperang.. yg aku ngah perang tue dak depan meja aku, pompuan.. *hehe*.. ape ag, cg math aku tue terus bwk aku g jumpa cg displin.. lepas kena membebel 2,3 patah.. nama aku ngan dia kena key in lam buku salah laku. for the first time I put my name as bad boy.. *bangga*

Darjah 6.

Time nih tahun yg plg penting, banyak pihak yg nk aku belajar btol2, for achieve a high aim. waktu nih smua cg kenal aku. bukan kenal sbb pandai ke ap.. kenal sbb slalu mencapub dengan diorg.. dan tahun nih gak lah lagi skali aku kena key in nama lam buku salah laku pelajar.. sbb ape tue x yah lah g tau.. *hehe*.. yg pnting aku ngan 4 mmbr aku yg laen terlibat.. bkn mencuri atau pukul2 org yer.. *haha*

My UPSR xder lah teruk sgt, dan x lah cemerlang sgt..

Saturday, June 6, 2009

Cari Chalet

Petang td kol 3, aku ngan mmbr2 lama aku sekolah menengah rendah luh g ke Pantai Melawi tujuannyer nk carik chalet. kitaorg target nk wat BBQ pada 19hb neh. just invite the boys yg penah satu kelas form 1,2 & 3 kelas kreatif sekolah men tok janggut. kpd sesape yg terlibat, mintak contact mr faiz yg ngah calling tue..


Sbb ape kitaorg pilih chalet neh sbb pantai nyer yg cantek compare ngah pantai lain dan harga chalet pon xder lah mahal sgt, ok lah tuk kitaorg nk rest2 jap.. harga just RM40 utk semalaman. tempat BBQ ader dan dewan pon ader. tp kitaorg xder lah nk guna semua kemudahan tue.. cukup tuk lepak2, makan dan blah..

Thursday, June 4, 2009

Pantai Irama Bachok


Semalam, kali ke 2 g pantai tuk cuti sem 2 neh.. kali neh g pantai Irama Bachok lak ngan family2 saudara aku belah perak. ader ag yg x masuk lam gmbr, sbb time nih diorg dok berendam lam air tue..

p/s: kat blog neh aku leh sebar citer panas, tp.. x baek.. *hehe* ..

Tuesday, June 2, 2009

When I was a kid.

12 April 1989, jam 7.28 pagi waktu malaysia, nih lah waktu yg plg bermakna bg aku dan masa yg aku akan igt smpai bler2. Ialah waktu aku dilahirkan dan permulaan hidup aku di muka bumi neh. Aku dilahirkan di hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan. mmg dilahirkan di Kelantan, tp ayah aku org belah perak, berketurunan bugis. sbb nk kena ikut adat org bugis neh, anak lelaki yg lahir kena lah letak nama Meor kat depan. maka terhasil lah nama yg sgt indah neh, Meor Airol Shafiq b. Meor Shamsuddin. yg korang dok panggil Meor tue, nih lah sejarahnyer.

Kalu nk sambung ag nama ayah aku tue, Meor Shamsuddin b. Meor Mohd b. Meor Dahalan b. Alang Sagaf. Aku igt smpai situ je, tp masa atuk aku ader ag, dia penah g tau semua nama smpai lah generasi pertama bermulanya evolusi Meor neh. kiranye, kalu x silap adalah generasi ke 13.
Tp sbb time tue aku kecik ag, aku x ambk th sgt sal nama neh.


Aku di membesar di Quarters Pusat Pembiakan Biri-Biri Pasir Puteh, Kelantan. Klu korang nk tahu, tempat nih dkt je ngan Taman Rekreasi Air Terjun Jeram Pasu. Klu org Kelantan mungkin leh kenal kot tempat neh. dkt je, klu kecik2 luh aku jalan kaki je nk g sana. lebih kurang 8 minit je..

Masa kecik2 luh aku nih agak nakal, sbb aku nih kawan ngan dak pompuan je. kat quarters tue xramai sgt jiran. ader 2,3 family je. so, yg sebaya ngan aku nih kebanyakkannyer pompuan jer. tu yg kena buli ngan aku.. *lol* . Masa kecik gak, aku nih aktif men beskal. Slalu gak ronda2 ladang dan kadang biri2 ngan beskal. naek bukit turun bukit, terjun longkang, cam2 lah.

Yang paling best masa kecik, time mandi hujan.. mmg syok sgt, tapi bler dah besar xder perasaan pon nk mandi hujan..

Sebelum g skolah rendah, family aku hantar aku g tabika dkt ngan Taman Pertama, lebih kurang 2.5 km je. Aku ngan kakak aku je yg sempat belajar kat situ. Kakak aku time tue pon slalu gak kena buli ngan aku. Klu aku beli barang mainan ke, makanan ke, aku x bagi kat kakak aku.. dia nangis baru aku bagi.. paperpon, kakak aku lah teman sepermainan masa kecik. yg aku tahu, dia lebih cpt belajar compare ngan aku. dan aku pon ader kelebihan sendirik gak, cepat tinggi compare ngan aku beradik aku yg laen..

Ader ag yg aku igt time kecik, time tue ayah aku masih darah muda. mmg garang gak lah. dan disbb kan aku nih yg agak nakal, mmg selalu kena rotan, pukul, marah2. tp bler dah besar, benda tue wat kita lebih matang. bab2 kata org tua, kecik2 nakal, bler dah besar jadi org baek. tp aku nih baek ke? hua3x....

Dah lah dulu cerite time kechik, pasnih citer lak bler dah masuk sekolah rendah.

Monday, June 1, 2009

BBQ

Alhamdulillah, utk wat pertama kalinya, ni lah post pertama yg di-publish dr umh baru aku.. baru je sejam lebih ad connection tenet.. dgn gerak pantas dan gerakan gedik.. aku terus mengedit gambar dan tekan2 butang keyboard neh bg meneruskan hasrat aku berleter di ruang blog yg sgt x best neh.

Paperpon, aku nk citer moment yg ptt aku igt. tu lah objective sbnr aku wat blog neh. bukannyer nk ngata or komen pasal org.. tue matlamat sampingan je.. as long i did not mention the name. Pada mlm bler entah, family aku dan family sedara aku belah taiping, perak, sama2 g ke tok bali.. tujuannyer mmg nk beli ikan dan sebagainya.. byk jugak lah abah aku beli, ag pon mlm soknyer kitaorg nk wat BBQ depan umah..

Mlm BBQ tue, mmg kenyang sgt dan perut kembung smpai tahap 5 bintang. Benda yg plg aku minat bler wat BBQ neh dan aku rasa org laen pon agak meminatinyer.. ialah menyala bara2 arang..=p..

Dan kepada sahabat2 ku se-universiti, sebulan ag cuti ooo.. ENJOY!!