Something is best to remain secret.


Followers

Tuesday, September 29, 2009

Beraya Di Rumah Ain Yusuf

Sebulan beraya, rugi klu x celebrate habis-habisan. Smpai je di UMP hari sabtu tue, mlm nyer aku bersama anggota2 di bawah nih, menyerang umah Ain Yusuf di Sungai Isap. Mmg best sgt dpt beraya beramai2 nih. Smua citer kuar pd malm tue, yg panas, lawak, pengalaman, mcm2 lah. Klu leh xnk balik, nk smbung citer lagi.


Habeh je beraya, kitaorg smua decide nk blk UMP. entah cam ne keta yg berwarna hitam yg dipandu oleh Paan dan co-pilotnyer Mr Anuar, telah pon menculik seorg gadis. Cerita penculikan terbabit, sila refer blog Cik di dlm gmbr nih. mungkin dia akn publish beberapa hari lagi.




Long Distance


Perjalanan jauh tak ku rasa,
kerna hati ku melonjak sama,
ingin berjumpa sanak saudara,
yang selalu bermain dimata.
Kata2 yg sesuai digunakan ketika pulang ke kg halaman. Adalah tidak sesuai buat aku kerana ak bkn lah menghala ke kg halaman, tp menghala dari kg halaman ke universiti World Class.. Perjalanan yg x jauh, tp ambk masa yg sgt lme, biasanya x smpai pon 5 jam, this time almost 7 hours gak lerr... Penyebabnya, adalah gmbr di atas.

Monday, September 21, 2009

1 Syawal


Again, for this year, we all can be gathered again to celebrate Eid Fitr Day. Bertemakan baju coklat, matching ngan sofa, kitaorg sekluarga beraya di Kelantan pdk tahun ini. Faktor utama adalah nk beraya buat pertama kalinya di rumah baru. Walaupun Certificate of Fitness blom diluluskan, namun tidak menghalang bg kami utk merasa dan beraya di rumah baru. Jemput lah kepada sesiapa yg mengenali aku, utk menjamu selera dan berhari raya di rumah aku, Kg Padang Siam. Igt, bkn di negara Siam.

Saturday, September 19, 2009

Hari Rayo


Disini, ingin ku memohon maaf buat sahabat-sahabat yg mengenali diriku. Maafkan diri ini sekiranya berlaku tidakpuasan hati sepanjang kita mengenali antara satu sama lain. Salah laku yg aku lakukan, tegurlah dengan seikhlas hati. Semoga kita dipertemukan lagi dengan bulan Ramadhan, bulan penuh rahmat dan pengampunan.

Seterusnya, diucapkan selamat hari raya buat muslimin dan muslimat. Jangan lupa beraya di rumah aku. Jemput datang, hari raya kita menyambut mana-mane tetamu.

Sunday, September 6, 2009

Boys Rock Kuantan

Hari sabtu yg lepas, org ngah sibuk2 berpuasa. aku bersama budak2 lelaki kelas aku berhajat besar utk bermaen bowling di Kuantan. Ade yg first time maen, ader yg dah berkali2 pon ader. Tp sorg dak kelas aku yg xdpt ikot skali sbb kena beraktiviti kat Masjid, MB nk dtg bkk puasa.

Lawan nyer lawan, bergayakn bola boling masuk longkang dan ader jugak bola boling reverse ke belkg, naseb baek semua selamat, pkai safety boot ngan helmet.. *lol*. muncul lah seorg pemenang yg x habih2 memperomotekn diriya juara smpai ke akhir segmen outing. *hehe* iaitu lelaki yg 'berdoa' dia bwh ini.

Kami yg kalah sambil kecewa ini sangat malu utk menunjukkn muka di dalam gmbr ini. Berbuka puasa ringan-ringangan di Tanjung Lumpur, tepi pantai. Bertikarkn tikar yg dibeli di Masjid Kuantan, memuatkn punggung2 dak laki, sangatlah indah sekali berbuka bersama.


Seterusnya, acara makan berat-beratan bermula selepas kitaorg smua solat maghrib. 3 ekor ikan bakar ditelan oleh 12 peserta outing itu. Sangat2lah kenyang smpai semua wat muke mengantuk.


Pada waktu itu jugak, terserlah siapa yg kaya atau tidak kaya berdasarkn fakta2 berikut;


Sebagai penutup pengegaran kuantan, kitaorg hampir meroboh kn bangunan kompeks teruntum dengan suara yg merdu2 belaka. Sangat2 lah seronok sehingga kami ingin keluar bersama lagi. Untuk acara di masa hadapan, kita akan mengajak dak2 pompuan utk join skali.

Saturday, September 5, 2009

Life Like Chess

Hidup kita sangat complicated. Even kita tgk hidup kita cam simple, sebenarnya banyak lagi benda yg belum kita tempuhi. Bagi aku, bergelar remaja berumur 20 nih atau omputeh dok ckp "Happy Sweet 20" mmg penuh dengan cabaran dan dugaan.

Samada kita tahu atau x tahu je yg menjadi masalah. Klu kita nih org yg berpengalaman mungkin xkn menjadi masalah buat kita. Tp nk dpt pengalaman tue, mesti lah kita penah hadapi atau handle masalah tertentu lah kn?

Klu nk hidup kita nih xder masalah, kita kena tahu setiap keupayaan kita lam sesuatu kerja. Mcm mne pergerakan Castle atau Queen, Knight dlm permainan chess, cam tue lah jugak pergerakan kita untuk achieve ape yg kita nk dapat. Mcm mne kita nk dpt duit, mcm mane kita nk ader rmai teman, dlm masa yg sme cam ne kita nk belajar ataupun melakukan aktiviti2 harian kita.

Penah jugak aku nengok movie ape entah, yg plg aku igt smpai skang. klu kita nk menang dlm perlawanan Chess, kita perlu berfikir 3 step kehadapan. Barulah kita akan selamat. Satu lagi penah gak member aku ckp, klu pemandu F1, dia akan berfikir 2 selekoh kehadapan. Cam aku drive keta, pikir satu selekoh je dulu. Terpulang kat korang, latih otak utk berfikir benda yg kehadapan. Klu kita ckp xleh nk fikir sbnrnya sbb kita xpenah try utk berfikir.

Org yg penah aku kagum cara dia berfikir, sorg member aku masa kat skolah teknik dulu. Even dia ank org kaya, tp sikap dia dan cara dia bercakap membuatkan smua org sker bergaul ngan die. Klu kita wat salah ngan dia atau sakitkn hati dia, dia wat cam biasa je. xmarah2. malah siap memaafkan. I try to be like him, but smpai separuh jalan je. Skang nih sker sgt cari pasal ngan org. *lol*

Skang nih lak, org terdekat yg mungkin aku rasa cara dia berfikir sgt matang ialah En Idris. Mlalui cara dia bercakap, cara dia handle kelas atau satu program. Sgt wat pelajar selesa. Xpenah lagi aku dgr student ckp buruk sal En Idris. Smua dok puji je. Smpai skang klu refresh balik pon, kitorg still leh gelak dengan jenaka yg dia wat tue. I hope I will have a lecturer like En Idris, again very sempoi.

Conclusion nyer, day by day, People tend to change their habit or attitude. What the most thing we have to care about, try to understand what people tend to change for. For general, people change bcoz they want to make he/she comfortable with surrounding. Who change people? Us!
That why this blog is called prosperousUNDERSTANDING. Read, know and understand. Not misunderstanding.

Wednesday, September 2, 2009

Buke Pose


Untuk kali yg keberapa entah, skali lagi kitorg berbuka kat padang masjid Sultan Azlan Shah. Gambar kat atas tue bg aku sgt cantek, berlatarkan masjid yg indah serta model2 yg jelita. Dari kiri Cik Fiena, Cik Diba dan Cik Dyana. Kesemuanya belum berkawen. :p ..

Lagi 2 minggu kat UMP dan pah nih kita akn berpuasa kat umah selama seminggu dan akan berhari raya selama seminggu jugak. (btol ke nih?).. Paperpon, biarlah aku menjadi org pertama yg wish hari raya kat korang..

Salam AidilFitri.