Something is best to remain secret.


Followers

Saturday, October 31, 2009

Makan Kulit Harimau..

Spe sini penah mkn kulit harimau? mesti rmai yg xcye klu aku ckp, aku penh mkn kulit harimau smpai menjilat jari jemariku ini. Ya, mmg aku penah mkn kulit harimau, bkn skali je, dah byk kali.. bkn tipu, nih btol2 ya tuan2 dan puan2. Lagipon harga xde lah mahal sgt, standard harga kulit2 di pasaran. Pahnih nk try plak mkn kulit biawak ke, kulit kucing ke, kulit ular ke.. baru btol2 mencabar.. Anda pon rasa nk try? sila lah dtg ke kedai di bawah nih yg tletak dlm Kuantan Parade. Kedai roti yg bernama Sunny Bakery.. hua3x.. siyes sedap!! gerenti..




Friday, October 30, 2009

Kebersihan Amalan Wajib.

Hidupnya kita di atas muka bumi nih perlulah sentiasa berkeadaan bersih. Tp xder lah perlu sebersih-bersihnya.. I believe, smua org pasti x sker kotor. Klu ad yg sker kotor, nmpk sgt dah x normal. Ingin dijelaskan disini, kebersihan tue bknnyer utk tubuh badan semata-mata. Pakaian kita, tempat kita tido, tmpt kita mandi, tempat kita makan, kenderaan kita, dan sewaktu dgnnyer...


Kita nk sesuatu tue bersih, xsemestinya tgu habuk hilang. At least, pakaian yg kita pkai tue, basuh laa.. tmpt kita tdo, elakkan dari sisa2 yg berbau.. Bler dah habeh mkn, pandai2 lah basuh. Lepas kencing pon sme gak.. nk terikut2 ngan western lah konon.. entah2, org western lagi bersih dr kita.. klu malas sgt nk jadi seorg yg pembersih nih, ambik lah wuduk.. alang2 dah ambk wuduk, solat lah skali.. yg wajib tue perlu diutamakan..

Thursday, October 29, 2009

A21, A22, A23 Are United

Pencetus idea, si John utk mengadakan pelawanan persahabatan antara geng2 kuliah, A21, A22 & A23. Even x semua yg dpt hadir, ianya tetap membuktikan kita smua mudah bersatu.


Perlawanan futsal yg sgt memenatkan, berlangsung selama sejam dan juara bertahan adalah A23. Biasalah la tue, kalah menang adat permainan. Lepas bermain, kitorg rmai2 lepak minum air. Adat kebiasaan lepas maen futsal. No Picture available..

Wednesday, October 28, 2009

Happy Belated Birthday, Dik Syikin.

Nih lah antara entry2 yg terpaksa ditangguh.. "Tanpa hardisk, mmg xleh nk update blog". itulah peribahasa yg dpt diungkapkan pada minggu yg sentiasa bertuah ini.



Paperpon, happy birthday to my adik, Syikin.. selamat melangkah ke umur yg lebih tua.. Bab kata omputeh, happy sweet 20.. So far, nih lah sambutan birthday yg paling meriah penah aku celebrate dlm UMP. pak guard pon sporting kasi chance extend time lebih kol 12. Banyak2 mekasih kat bestfriend syikin, Amin, sbb totally dia yg sponsor and bersungguh2 organize dis party.


Citer sket sal Syikin nih yg first time aku kenal masa Survey Camp dan kebetulan kitaorg mmg satu group.. Walaupon baru kenal, kemesraan tue macam dah lme kenal.. Kitorg selalu gak sharing story dan bagi pendapat if one of us got problem. Its make us more be called as Sibling. Walaupon bkn adik kandung yg btol, tp ambik berat tue adalah satu amalan yg sentiasa teramal. She cares & I care, My girl also care. Conclusion, We Care, We Love.. Got problem, telling each other. Bknnye pendam2 sesama manusia dan beraksi seperti org asing.

We should give all our love to each other.
Not this hate that destroys us.

Recovered From The Dark


Hampir seminggu blog yg sker mengutuk org ini tidak di-update. Mungkn ianya satu petanda aku perlu berhenti sebgai blogger dan mencari kerjaya baru. Mencipta sebuah website ataupun melakukan aktiviti2 menggodam komputer student UMP. atau dgn kata laennyer, menceroboh dari laptop ke laptop. Walaupun ini adalah kata-kata yg kosong, namun ianya tetap sebuah impian. *huahuahua*..

Bermula dengan kejadian "Blue screen" atau dikenali dengan tanda2 kecil laptop akan mengalami kerosakkan hard disk. Ternyata mgu lepas laptop aku terpaksa dihantar ke kdai komputer bg kerja2 menaik taraf dilakukan oleh manusia2 yg lebih pakar dan tahu tentang bidang2 terbabit. Destinasi pertama adalah V**T IT yg tletak di Jalan Berserah atau, jalan yg menghala ke pntai balok. Indah khabar mengagungkan kedai ini bakal menawar harga yang murah. Sememangnya ianya adalah murah tapi servisnya sangat lembap dan lambat.

Mechanicnya yg berjanji, laptop aku akan disiapkan dalam masa sehari. Tiba hari dan saat utk aku mengambilnya, hasilnya laptop aku belum disenggarakan atas alasan, stok hardisk sudah kehabisan. Klu ia pon, x payah lah nk jimat bil telefon, calling2 lerrr...

Destinasi ke-2, kedai yg sangat dikenali di Kuantan, just belakang Megamall.. harga yg sma dengan kedai V**T IT tue, tp servis yg sgt cepat, hanya memerlukan masa 4 Jam utk memasang hard disk baru dan of course lah kena install "Tetingkap" utk menjadikan laptop ini sesuatu yg berguna.

Cerita bridgenye plak... we failed.. comments are confidential.. selected person only..

Friday, October 16, 2009

I Love My Things.


Firstly, aku panjangkn kesyukuran aku thadap yg Maha Pemberi, mengurniakan segala harta yang aku sedang miliki sekrang mahupun yg telah dimiliki. Sometimes, we cant expected how much we will get the property, but what we can do is, thank that we have. Semakin kuat kita bersyukur, insya Allah, Tuhan akan lebih memberi.

Kadang2, apa yg kita ada, elok sgt lah kita gunakan utk membantu seseorg. Elakkan dari bersikap terlalu "berkira".. Kadang2 ianya boleh menyebabkan hidup kita semakin sesak. Tp jangan pula kita terlalu memberi, nnt org yg menerima itu hilang sikap berusaha dalam mencari harta. Klu kita guna harta seseorg lak, hulurkan sesuatu sbg tanda kita berterima kasih atau menunjukkan kita tidak mengambil kesempatan di atas harta mereka.

Semasa atau selepas menggunakan harta org, pastikan ianya berkeadaan lebih elok dari keadaan seblum kita meminjamnye. Confirm org yg bg pinjam tue x keberatan nk bg pinjam lagi atau bagi guna or what else lah kan. I tell you generally, and you have to think deeply.

p/s : yg 'berceramah' nih pon lom tentu leh buat perkara di atas nih, but, telling a good thing is more better than keeping.

Wednesday, October 14, 2009

Anything to say?



Nengok2 gambar kat atas nih, ape komen anda??? ianya adalah sebuah motosikal yg sedang bergerak dan ditunggang oleh manusia2 berikut..

Saturday, October 10, 2009

Bowling Aje

Pada hari khamis, jadual kelas kitorg mmg agak free, kelas ARW habeh jam 1100 dan kelas sterusnye lak jam 1500.. lebih kurg 4 jam lah masa free tue... tp, entah cam ne, hr yg kitorg rancang nk kuar tue, kelas TOS jam 1500 tue dibatalkan. So, kitaorg x rushing sgt nk blk awal.. Alang2 masa byk, dan jarang2 kuar, member2 sekelas yg kuar tue terus menunjuk kn aksi membaling bola. Strike, spare, masuk longkang.. itulah kebiasaannyer..


New camphion and highest score ever between us.. Mr Anuar si tauke topup..

Wednesday, October 7, 2009

Surat Terbuka Untuk Cik S

bknnyer ak nih nk sgt jadi blogger yg suka komen sal org nih. Tp bler dia tue dah melampau dan berlagak baek. Ak yg sememangnyer bermulut tidak bertapis ini mne boleh nk dok diam. Klu perokok2 gelisah xder rokok, aku pon gelisah jugak klu x luahkan kegeraman aku. Bukan lah jugak aku nk selitkan kata-kata kasar. Tp biarlah smua org paham ape yg berlaku dan org yg aku maksudkan nih boleh ambik kira the word that i will say. Lagipon, xkan lah korang asyik nk dgr ckp dier je. klu nk tahu kebenaran, kita patut dgr perjelesan dr kedua2 belah pihak.

Kita hidup di bumi nih mmg kena saling tegur-menegur. smua org mesti penah buat salah. aku sendiri pon ada wat salah. Klu nk tegur seseorg pon, jgn lah wat org tertanya2.. ade ke patut, nk tegur salah org, tp suh org tue fikir sendiri ape salah dia. pastu leh lak ckp perangai org tue teruk. spe yg x akan sedih dan termenung smpai ke mlm.

Wahai Cik S, klu nk citer paper kat org laen, citer lah perkara yg betol. klu ko nk ngumpat kat org laen, biarlah org laen benci aku dgn benda2 yg btol aku wat. nk post kat blog pon post lah. boleh jugak aku baca betol ke x. Tp klu org laen benci aku sbb benda yg aku x wat, air sungai panching pon leh berhenti mengalir.

Pasal tegur lagi, teguran tue jangan lah makin menyakitkan hati. Klu tegur smpai settle ok gak. makin d tegur, makin renggang hubungan. aku bkn nak halang ko dgn dier, tp cara ko tegur tue yg wat dia jadi x selesa ngan ko.cara ko ckp pon wat dia x selesa. asyik nk menyindir je. mcm lah ko tue baek sgt. slalu lepak surau ke? join saham laa wei..

knp aku mesti masuk campur? sbb hanya aku aset yg dia ade. nk harapkan ko? ko pon makan nasik. Satu je kelebihan ko nk ckp aku nih salah. dan org2 laen pon akan caye jugak.. pasal "berteman" setiap masa. ok, fine.. tp klu org laen nk bising2 pon, biarlah org yg x kapel yg wat mulut. nih org yg kapel pon nk kutuk jugak org kapel. amboi.. ape cer?

kapel bukan perhalang persahabatan korang. tp sikap sendiri yg jadi punca. bler dia nk rapat ngan ko, ko ckp menyindir. of course lah dia xkn selesa ngan ko. kalu lembu paham sindiran ko tue, lembu yg lembap pon leh lari laju dari kuda. bler dia dah xselesa ngan ko, dia agak keberatan nk jumpa ko lagi. so, klu nk korang rapat. cara ko cakap tue, biarlah lemah lembut macam wanita. kapel is not the source.

p/s : luahan yg disertai dengan sindiran.. kan dia tue suka menyindir....

Tuesday, October 6, 2009

Hikmah Beraya.

Memang terbukti Tuhan itu Maha Agung. Setiap pkara yg kita buat mgikut suruhan-Nya pasti akn memberikan hasil yg sgt menenangkan. In this program, mmg diakui sgt byk masalah yg timbul dan mcm2 isu.. Tp bler je masalah yg ade nih kita settle kan dengan ikhlas, masalah2 laen pon turut settle. Skang aku dah tahu benda2 disekeliling aku yg mne slame nih wat aku tertanya2 dan sker wat andaian sendiri. Thank for this moment. Now I know, everything will lead to good thing if we follow a right step.



Berbalik pd citer hari raya nih, kitorg satu kelas telah pon beraya ke rumah ain yusof. bg ak, ianya adalah kali ke-2 utk syawal yg sme.. kmudian, pada hari yg sme kitorg jugak beraya di rumah Mein aka John yg akn ke England x lme lagi. Gmbr kat bawah nih, gmbr2 dak laki yg cuba utk kentut beramai2. *ehehe*


Outing Cash Flow Edisi Raya

Transport

Kos Sewa

BLM Saga Hitam = free
BLM Saga Silver = free
Kia Spectra = free
Myvi Hijau = free
Myvi Silver = Rm40/half day

Kos Minyak
RM30 per car

Duit parking,
Free

Total Kos = RM190

------------------------------
confirm pergi mlm sebelum kuar, 20 org..
------------------------------

RM190/20 = RM9.50 sorg
plus Cash Hold = RM0.50 sorg *utk emergency used dan akan dipulangkn if not used*
So Total sorng RM10 sorg..

------------------------------
So, tambah lagi sorg yg nk ikot pagi nk g tue
------------------------------

malas nk kira balik, mintak gak RM10 dulu..

so total duit balance, RM10 + RM0.50 x 20 = RM20

Total transport balancing
= RM20/21.. = 95 sen sorg.. a.k.a RM1..

Bowling


RM7.50 Per Game.. + Sewa kasut
RM7.50 x 21 = -RM157.50
Mintak seorg = +RM8.00 x 21
Total = +RM 168

Bowling Balancing
+RM168 - RM157.50 = RM10.50
RM10.50/21 = RM0.50/person

Total Balancing Bowling & Transport = RM1.50 *will be returned*

Saturday, October 3, 2009

No Restricted Actually.


Sahabat seperjuanganku sekalian,
Berdirinya aku disini,
Memohon dan merayu seikhlasnya,
Mengerat dan menguatkan tali kita,
Bersama bermaaf-maafan sesama kita,
Beraya bersama dengan girangnya,
Marilah kita ke sana wahai temanku,
Sesama sahabat-sahabatmu yang berkongsi ilmu,
Andai ini pertemuan terakhir kita,
Ianya adalah satu kenangan yang pasti indah,
Tuhan pasti merahmati kita,
Berkumpul dan merapatkan jurang sekian lama,
Bukan lah ingin kita melupakan-Nya,
Sesungguhnya Dia lah yang Maha Mengetahui,
Tersirat di hati para umat Muhammad s.a.w.


Friday, October 2, 2009

Declare Wars.



Berada nye aku di alam maya ini, memaklumkn kpd jutaan pem-blogger bahawa skang nih krisis blog smakin parah. Kewujudan blog semakin meningkat disbbkn faktor utamanya dalah utk melepaskn geram. Buktinya, I got someone yg dh pon wat blog utk meluahkn kemarahan thdp seseorg secara terperinci. Klu anda nk baca, pndai2 lah picit keyboard laptop anda dn teruskan usaha mencari.

Abu wat blog dan kutuk Ali, maka Ali baca lalu berasa geram terus membalas kata Abu di blog baru Ali. Tu lah cerita ringkasnya. If I put the link, means, I will declare the wars *hehe*

Skang nih pon, dah rmai student kuliah ak sendiri yg ader blog. Ade yg wat diari, publish artikel, publish ceramah, publish kutuk-kutukan, publish citer yg membanggakan dan bermacam-macam lagi. Tp bg aku, ini adalah satu permulaan yg akn mewujudkan satu keseronokan atau pon kesedihan, majoritinyer, ianyer salah satu cara berhibur wat pelajar2 UMP. Sbb youtube dah kena block, apetah lagi website2 laen yg berkaitan dengan perkataan berhibur. But, terhibur if we read an interesting thing, but, klu kutuk2kan tue. Pndai2 lah korang ye.. Tip dari aku, klu nk masuk ranking blogger ump, wat citer panas sal org bhampiran anda.. confirm link anda ader lam TOP BLOGGER UMP..