Something is best to remain secret.


Followers

Tuesday, April 27, 2010

Dinner Dikir Barat


2 minggu yg lepas, time korang2 ngah sibuk dok study, aku dan seangkatan ahli dikir barat UMP telah pon mengadakan satu jamuan perpisahan sempena dak2 UMP akan dibahagikan kepada dua kelompak, UMP gambanga ngan pekan.

Jamuan nih kitorg wat kat Chilli, restoren terkenal ngan tom yam yg kaw2 sedapnyer. Walaupun dinner xde lah hebat taraf hotel 5 bintang, tapi maknanya tetap besar buat kitorg yg pernah bekerjasama menghiburkn warga UMP. Semoga di hari yang akan datang, kami smua dpt bersatu dan menyanyi lagi. =)

Tuesday, April 20, 2010

Fikirkan laa..

Bang! Bermulanya kejadian langit.
Tercari-cari mencari,
Pasangan mencari teman,
Kalau sejati kan ku sahut,

Kala dibawa arus,
Mengejar mentari,
Berlainan warna,
Gagah mahupun lembut,

Deritanya aku di atas,
Melindungi segala lontaran,
Entah kemana tujuannya,
Biarpun kadang kala ia terpias,
Namun, tanpa aku,
Engkau huru hara.
Meletup sang gunung,
Berpindahnya musim,
Cairnya hati mereka,
Nescaya engkau mati,
Zaman ketiga,

Memang aku hodoh,
Belakangku lagi menjijikan,
Tiada yg penah menyentuh,
Hanya pemikir memahami,
Pentingnya aku disisimu.

Sunday, April 4, 2010

UMP Pekan Site Visit April 2010

Skang nih dh agak jarang ak meng-update blog. klu ade event2 yg best baru lah semangat nk masukkn lam blog ni. Entry kali nih berkaitan dengan lawatan ak ke UMP Pekan yg merupakan kampus tetap/sebenar bg UMP. Tapi tempat nih masih baru dlm proses pembangunan dan hanya ada 2 fakulti yg telah siap iaitu Fakulti letrik dengan mekanikal. Buat masa skang, yg ak perasan, fakulti pembuatan sedang dibina.


2 site aku telah lawati iaitu Perpustakaan dan Kolej Kediaman 5 (KK5). Paperpon, xde benda sgt nk dicerita, tetapi ap yg menarik perhatian kitorg smua time lawatan tue iaitu jenis structure yg digunakan utk membangunkn perpustakaan baru UMP nih. Slalunya kita tgk kebanyakkan bangunan di-dirikn berasaskan column, beam, frame, truss dan sebagainya, tp library baru UMP nih dibina tanpa mengunakan beam. Diorg ada explain ritue, teknik utk menampung beban adalah mengunakan cable. Specific nyer nama ak dah lupa. Dan library ini jugak menyediakan byk kemudahan yg xde kat UMP gambang seperti auditorium, open-air auditorium dan lebih menariknya, library ini dibina berhampiran tasik.

Library

Pasal KK5 lak, xde paper sgt nk cter. Bdak Mechi ngan lektrik mesti sgt2 nk tahu pasal perkembangan KK5 nih. Masa meeting dgn project manageer diorg, aku mmg x fokus sgt lagipun time tue dh ngantuk dan bilik tue agak panas. maklum lah, 70 org student UMP yg ikot sama. Tp pada pandangan aku, 3 blok kk5 yg sedang dibina tue mungkin akan memakan masa selama 2 bulan stgh utk siap, ataupon mngkn leh jadi 3 bulan.


Sememangnya lawatan nih mmg menguji ketahanan seorg bakal engineer. Terpaksa berpanas terik, berdiri dlm jangka masa panjang, memanjat bangunan yg tiada tangga dan sebagainya. Nih lom lagi berdepan dgn bos yg cerewat dan perangai rakan sekerja yg pasti akn wat kita sakit hati. Who knows..