Something is best to remain secret.


Followers

Monday, March 29, 2010

Mind Set.

Benda yg aku nk ckp nih xde kena mengena dgn sains. Mind set boleh dikatakan sesuatu benda yg mmg manusia xboleh lihat dgn mata kasar. Tp manusia mampu lihat kesan daripada perlakuan mind set seseorg.

MS (Mind-set) nih adalah pengaruh yang sgt besar di dalam pemikiran seseorg. sbgai contoh, klu kita fikir seseorg tue adalah seseorg yg jahat tahap wanted polis2 negara, even dia wat baik pon, kita akan fikir yg dia tue tetap seseorg yg jahat. Sebagai contoh:

"Dulu mamat seorg yg suka mencuri, curi telur ayam, curi rambutan org, curi besi kt umh2 org sehinggakn satu kampung cop dia nih mmg suka mencuri, tp tiba satu masa, si mamat nih insaf dan secara 100% nyer dia tinggalkn kerja2 mencurinya itu. Pada sesuatu ketika, si mamat nih nk sedekahkan rambutan kat jiran2nya." korang rasa ape jiran2 dia fikir?.. jiran dia ckp yg mamat nih bg dia rambutan curi atau mamat nih bg rambutan yg dia beli?..

Memang susah nk ubah pemikiran org sekeliling kita. Sbb tue lah byk benda yg kita boleh buat dn xboleh buat. Bler kita buat jugak benda yg xboleh buat tue, sesuatu yg buruk mesti terjadi. So, sy berpesan kpd diri sy sendiri dan korang2 smua, berhati2 lah semasa bertindak.

Klu nk citer pasal MS nih, sbnrnya byk cabangnya, iaitu MS terhadap seseorg dan terhadap diri sendiri - melibatkan sikap kita. I'm not going to story this, sbbnya MS org yg membacanya xkan setuju sepatah pon yg aku sepatutnya taip. Even this entry, ad yg xkn setuju sbb MS diorg dh diset-kan supaya x setuju even a word I said.

Recently, I debating with a few UMP students about hot issues happen nowaday. Sememangnya ak lebih byk menyokong ke-arah tindakan MPM, akan tetapi disebabkan MS diorg mmg xleh terima hakikat yg akan menimpa diri mereka, that why sebahagian daripada mereka membangkang habis-habisan ayat ak. Finally, I'm leave the group, because I'm not be able to change their MS. Yeah, your MS will said that "Saya tidak memahami situasi kamu". You think so? your MS also the same.

Ada kalanya MS terhadap seseorg terjadi klu kita dgr benda2 yg buruk pasal si A yg diceritakan oleh si B. Padahal org tue punya lah baik, nk pijak semut pon dh berat hati. Bler si B nih dh tanam MS yg buruk kt si A, smpai bler2 pon kita akn pandang rendah kat si A even hal sebenarnya adalah jauh lebih baik. Sebab itu lah, kita dinasihatkan jangan terlalu terikut-ikut dengan mind-set kita, cuba jadi seseorg yg berhati lembut, kalu kita rasa sesuatu perubahan kat seseorg, we give them a chance to change and prove it. bukannye mengagung2 kn MS kita. Also, janganlah terlalu percaya pd org2 yg suka mempersendakn org.

Thursday, March 25, 2010

Counting Traffic

Gambang 25 Mac - Beberapa orang pelatih jurutera traffic dikatakan telah membuat hitungan kenderaan yang melintasi simpang utama ke Universiti Malaysia Pahang. Meraka diberi tugasan berkaitan dengan subjek teras iaitu Engineering Highway & Traffic Design. Bagaimanapun, kesemua pelatih selamat daripada sebarang bahaya.


" Kami sangat gembira melakukan aktiviti seperti ini. Ini kerana kami boleh mengeratkan hubungan sesama rakan-rakan serta memahami subjek yang dipelajari " Kata salah seorang pelatih.

Selain itu jugak, UMP bakal menjemput beberapa artis terkenal tanah air ke konsert amal yang akan diadakan di Kompleks Sukan UMP. Kebetulan pada hari ini, diadakan pra-konsert oleh penyanyi jemputan dari Pekan.


* Not really a news..

Wednesday, March 17, 2010

UPDATE : Baju A22

Kat atas nih, senarai nama pd spe2 yg tempah baju. Saiz dan lengn pjg pendek xbleh nk ubah. Just take note. Baju mungkin akan dpt hari Isnin depan, harap spe yg xbyr lagi, boleh lah bayar sebelum hari juamaat.

Tuesday, March 16, 2010

SIFE UMP Training Team At Cherating

Wat pertama kalinya, aku mengenali ape erti SIFE dan juga ape yg SIFE nak. Byk benda yg aku belajar dr program nih. Just in 2 days, berbaloi lah dibayar dengan beribu pengalaman dan kenalan baru.


Buat pertama kali nya aku ke Cherating, before this aku hanya dgr dan tgk melalui media masa. Skang terjejaknya tapak kaki aku lalu tercatatlah sejarah tempat yg pernah aku lawati.


Dont forget to bring any important value..


Ape2 pon, the best program on the day, was Sukaneka... Wish to have a moment like this again.


Wednesday, March 10, 2010

Bola Baling

Pada hari ahad lepas, dak2 umh aku selaku dak2 awam bersama2 memeriahkan program sukan fakulti. Walaupon hadiah ada smpai no 3, tp yg joinnyer just 2 group. So, klu kalah pon, konpem dpt hadiah..

Kitorg mmg xde basic langsung pasal bola baling nih, seminit sblom btanding, baru tya pengadil ape yg boleh wat, dan xleh wat. Paperpon, dengan segala skill yg ad dan bakat yg terpendam, kitorg dikalahkan dengan teruk sekali. At least, ade jugak gol sbijik.. *haha*

Secara kesimpulannya, agak berpuas hati dengan game tue, penat dan enjoy sesama sendiri. Mengeratkan lagi hubungan antara member2 dn juga sebgai tanda sokongan buat fakulti tercinta. tercinta ke?

Monday, March 8, 2010

Official A22 T-shirt

Design sblom nh xleh nk guna pkai sbb saiznya xcukup besar untuk print atas baju. So, decide nyer decide di dalam kehangatan cuaca yg agak membara nih, maka terhasilah design di bawah yg agak byk di-kritik. Design nih boleh jugak dikatakan hasil diskusi antara budak kelas. Walaupun kadang2 lari topik, lastly, smua org berpuas hati dengan design baru ini yg maybe akan diguna untuk next year punyer section, yeker???..

Fornt design.

Xperlu lah nk dicerita tentang ape yg berlaku sepanjang terhasilnya design nih. korang smua leh baca kat facebook, bagaimana cara mengomen, org yg mengomen dan sebagainya. Yg penting, kita smua bkn ayam2 murah. Klu spe2 yg maen farmville, kita boleh dikategorikan sebgai Gold Chicken. Dalam masyarakat, mereka memerlukan kita untuk memenuhi fardu kifayah seperti menyediakan rumah dan segala kemudahan.

Backdesign.

Sebarang bantahan dan cadangan design telah pon ditutup. Tp spe2 nk ubah saiz baju, cpt2 lah berbuat demikian seblom besok. *9 Mac*

Friday, March 5, 2010

Changed - Not A New One.


Ini lah kereta aku, bkn yg baru, tetapi baru je berpindah dari Tuan A ke Tuan B. Xde lah mahal sgt, ag pon bknnyer ak yg bayar, tue smua duit hasil penat lelah mak aku. The most important person for my economy after ptptn. The car is changed for some good reason.