Something is best to remain secret.


Followers

Monday, March 29, 2010

Mind Set.

Benda yg aku nk ckp nih xde kena mengena dgn sains. Mind set boleh dikatakan sesuatu benda yg mmg manusia xboleh lihat dgn mata kasar. Tp manusia mampu lihat kesan daripada perlakuan mind set seseorg.

MS (Mind-set) nih adalah pengaruh yang sgt besar di dalam pemikiran seseorg. sbgai contoh, klu kita fikir seseorg tue adalah seseorg yg jahat tahap wanted polis2 negara, even dia wat baik pon, kita akan fikir yg dia tue tetap seseorg yg jahat. Sebagai contoh:

"Dulu mamat seorg yg suka mencuri, curi telur ayam, curi rambutan org, curi besi kt umh2 org sehinggakn satu kampung cop dia nih mmg suka mencuri, tp tiba satu masa, si mamat nih insaf dan secara 100% nyer dia tinggalkn kerja2 mencurinya itu. Pada sesuatu ketika, si mamat nih nk sedekahkan rambutan kat jiran2nya." korang rasa ape jiran2 dia fikir?.. jiran dia ckp yg mamat nih bg dia rambutan curi atau mamat nih bg rambutan yg dia beli?..

Memang susah nk ubah pemikiran org sekeliling kita. Sbb tue lah byk benda yg kita boleh buat dn xboleh buat. Bler kita buat jugak benda yg xboleh buat tue, sesuatu yg buruk mesti terjadi. So, sy berpesan kpd diri sy sendiri dan korang2 smua, berhati2 lah semasa bertindak.

Klu nk citer pasal MS nih, sbnrnya byk cabangnya, iaitu MS terhadap seseorg dan terhadap diri sendiri - melibatkan sikap kita. I'm not going to story this, sbbnya MS org yg membacanya xkan setuju sepatah pon yg aku sepatutnya taip. Even this entry, ad yg xkn setuju sbb MS diorg dh diset-kan supaya x setuju even a word I said.

Recently, I debating with a few UMP students about hot issues happen nowaday. Sememangnya ak lebih byk menyokong ke-arah tindakan MPM, akan tetapi disebabkan MS diorg mmg xleh terima hakikat yg akan menimpa diri mereka, that why sebahagian daripada mereka membangkang habis-habisan ayat ak. Finally, I'm leave the group, because I'm not be able to change their MS. Yeah, your MS will said that "Saya tidak memahami situasi kamu". You think so? your MS also the same.

Ada kalanya MS terhadap seseorg terjadi klu kita dgr benda2 yg buruk pasal si A yg diceritakan oleh si B. Padahal org tue punya lah baik, nk pijak semut pon dh berat hati. Bler si B nih dh tanam MS yg buruk kt si A, smpai bler2 pon kita akn pandang rendah kat si A even hal sebenarnya adalah jauh lebih baik. Sebab itu lah, kita dinasihatkan jangan terlalu terikut-ikut dengan mind-set kita, cuba jadi seseorg yg berhati lembut, kalu kita rasa sesuatu perubahan kat seseorg, we give them a chance to change and prove it. bukannye mengagung2 kn MS kita. Also, janganlah terlalu percaya pd org2 yg suka mempersendakn org.

2 comments:

Fadzrul Hisyam said...

Mind set memang susah nak diubah... aku tau kau mmg mahasiswa yg peduli dan punyai pemikiran yg panjang... apa pun, terima kasih atas usaha utk membantu sesama kita.

Kita truskan brusaha utk perbetulkan mind set diorg n kita berdoalah spy mind set kita semua xdipengaruhi dgn unsur2 negatif.

Insya-Allah.

Meor [Prosperous] said...

Tq fadzrul