Something is best to remain secret.


Followers

Sunday, April 4, 2010

UMP Pekan Site Visit April 2010

Skang nih dh agak jarang ak meng-update blog. klu ade event2 yg best baru lah semangat nk masukkn lam blog ni. Entry kali nih berkaitan dengan lawatan ak ke UMP Pekan yg merupakan kampus tetap/sebenar bg UMP. Tapi tempat nih masih baru dlm proses pembangunan dan hanya ada 2 fakulti yg telah siap iaitu Fakulti letrik dengan mekanikal. Buat masa skang, yg ak perasan, fakulti pembuatan sedang dibina.


2 site aku telah lawati iaitu Perpustakaan dan Kolej Kediaman 5 (KK5). Paperpon, xde benda sgt nk dicerita, tetapi ap yg menarik perhatian kitorg smua time lawatan tue iaitu jenis structure yg digunakan utk membangunkn perpustakaan baru UMP nih. Slalunya kita tgk kebanyakkan bangunan di-dirikn berasaskan column, beam, frame, truss dan sebagainya, tp library baru UMP nih dibina tanpa mengunakan beam. Diorg ada explain ritue, teknik utk menampung beban adalah mengunakan cable. Specific nyer nama ak dah lupa. Dan library ini jugak menyediakan byk kemudahan yg xde kat UMP gambang seperti auditorium, open-air auditorium dan lebih menariknya, library ini dibina berhampiran tasik.

Library

Pasal KK5 lak, xde paper sgt nk cter. Bdak Mechi ngan lektrik mesti sgt2 nk tahu pasal perkembangan KK5 nih. Masa meeting dgn project manageer diorg, aku mmg x fokus sgt lagipun time tue dh ngantuk dan bilik tue agak panas. maklum lah, 70 org student UMP yg ikot sama. Tp pada pandangan aku, 3 blok kk5 yg sedang dibina tue mungkin akan memakan masa selama 2 bulan stgh utk siap, ataupon mngkn leh jadi 3 bulan.


Sememangnya lawatan nih mmg menguji ketahanan seorg bakal engineer. Terpaksa berpanas terik, berdiri dlm jangka masa panjang, memanjat bangunan yg tiada tangga dan sebagainya. Nih lom lagi berdepan dgn bos yg cerewat dan perangai rakan sekerja yg pasti akn wat kita sakit hati. Who knows..

3 comments:

fie_na said...

gmbr mahal tu, jgn lupa bayar..
xnak keje kt site..
penat..tp best dpt pnjt bngun xsiap tu..hehe~ =)

Zakhiri said...

kaedah menggunakan kabel? post tensioning atau pre-tensioning...ask your lecturer about that..nowdays, goverment is going to apply IBS concept for all goverment buildings construction...things will going more tougher during your time of working later...
(tak tahan bila dengar ada engineer yang xnak dok site bila keje)
??

Meor [Prosperous] said...

stakat nih tak bljr lagi pasal post tensioning nih.. xpasti ade lam sylabus ke x.. tp, pasal dak2 engineer yg x tahan dok kat site.. mmg ade.. majoriti .. haha